Полонинське літо

Вихід на полонини пізньої весни чи раннього літа — споконвічна гуцульська традиція.
Там, високо на гірських полонинах, гуцули пасуть худобу, овець, гуляють коней, живучи при цьому 3-5 місяців у простеньких дерев’яних будиночках — колибах. Саме там у величезних чанах варять найсмачніший на світі сир - бринзу, будз та вурду — так, відповідно до смаку та технології виготовлення звуться карпатські сири — можна згодом придбати на кожному базарчику, та й просто попросити у господарів.
image001 image002

Свято ковалів

«Свято ковалів» — традиційний щорічний Міжнародний ковальський фестиваль у місті Івано-Франківську, що був започаткований 2001 року; проводиться до Дня міста (7 травня) і триває декілька днів; одна з найбільших культурно-мистецьких подій і значна туристична принада міста, один з найбільших ковальських фестів у Східній Європі.
Галерея робіт фестивалю
image003 image006

Фестиваль вина
Закарпатське Божоле — фестиваль молодого вина та меду, ярмарково-торговий захід, що проводиться в Ужгороді щорічно. 
Божоле в Ужгороді — свого роду прототип тих свят, які традиційно відзначаються в Європі в знак збору нового врожаю вина і меду.Закарпатський фестиваль проводиться в «Совиному гнізді» — на перетині вулиць Ракоці, Довженка і Поштовой площі. У цьому місці торговці розгортають свої намети і шатра. Тут важливо випробувати не тільки вино, мед та їх похідні, але і поласувати м'ясними стравами (шашликами, стейками, смаженими сосисками), а також печеною картоплею з беконом. Зовсім недавно гостям стали пропонувати і хлібобулочні вироби — саморобні пряники, бублики і пиріжки з різноманітними начинками.
 
Цікаво, що дегустацію традиційних закарпатських страв можна продовжити у винних підвалах, розташованих прямо під торговими майданчиками. У напівтемряві підземних приміщень всі бажаючі можуть випробувати більшу кількість сортів молодого вина, ніж пропонують торговці, і провести святковий вечір в романтичній обстановці.
Захід проходить протягом 2-х днів і обов'язково припадає на вихідні дні. Взагалі, Божоле в традиційному європейському розумінні, відзначається по закінченні 6-ти тижнів після збору врожаю винограду, за цей період дозріває молоде вино, яке обов'язково збирає величезну кількість відвідувачів фестивалю.


«Сакура-Фест»
image007В кінці квітня м. Ужгород покривається неймовірним полотном цвітіння сакури. Вона починає цвісти з середини квітня, але наприкінці місяця і аж до кінця травневих свят триває пік цвітіння. Це неймовірно вражаюче видовище, коли голе гілля дерев сакури покриває густе рожеве мереживо квітів. Щороку побачити цю красу в Ужгород приїжджають тисячі туристів.
Японську декоративну вишню в Ужгород завезли ще в 1923 році. Зараз красу її цвіту можна побачити в будь-якому куточку міста, але найбільше її поблизу набережної річки Уж. Тут в 2009 і 2011 роках була висаджена Сакурова алея, яку вважають найдовшою в Європі.
Весна в Ужгороді перетворюється в фантастичний райський сад, оскільки разом з сакурами зацвітають у місті китайські, флоридські яблуні, яблуні Недзвецького, японські айви, розпускаються квіти магнолій, білих, рожевих і фіолетових. А двома тижнями пізніше в Хусті Закарпатської області вкривається полотном цвіту Долина нарцисів.

Go to top